نشریه خط

نشریه تحلیلی هنر و طراحی

نشریه تحلیلی هنر و طراحی

پیش ‌نهاد ویژه

توسط زهرا اردکانی ؛ ۱ تیر ۱۳۹۷

در آستانۀ جام‌جهانی فوتبال ۲۰۱۸، خانه طراحان انقلاب اسلامی با راه اندازی کمپین «با هم قهرمانیم» مجموعه پوسترهایی را با همین عنوان و با شعار «یک ملت، یک ضربان» طراحی و اجرا نموده و در سطح شهر به اکران در آورده است. هدف از راه اندازی این کمپین حمایت از تیم ملی فوتبال ایران و تأکید بر وحدت و انسجام ملی به عنوان یک عنصر پیشبرندۀ مهم است، که حاصل آن پیشرفت و پیروزی ایران و ایرانی در تمامی عرصه‌های ورزشی و غیر ورزشی می‌باشد. گفتنی است این روزها تعدادی از این آثار بر فراز بزرگ‌ترین دیوارنگارۀ کشور در میدان حضرت ولی‌عصر‌(عج) نیز به نمایش درآمده‌اند، تا بیش از پیش حال و هوای فوتبال را با چاشنی وحدت و همدلی همراه سازند. 

محمدرضا دوست محمدی، محمد شکیبا، سینا رعیت‌دوست، محمود آراسته‌نسب و محمد تقی‌پور از جمله طراحان و عوامل ساخت پوسترهای «با هم قهرمانیم» می‌باشند.

مینا مختارزاده ؛ ۲ مرداد ۱۳۹۷
زهرا اردکانی ؛ ۱۰ خرداد ۱۳۹۷
زهرا اردکانی ؛ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۷
زهره حاضری ؛ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۷

سوزن دوزی ترکمن/ هنری روبه انقراض

تاریخ نشر : چهارشنبه / ۲۵ شهریور ۱۳۹۴

بسیاری از هنرها، مرزهای فعلی کشورها را در هم می‌شکنند و باعث زنده نگه‌داشتن هویت یکپارچه‌ی اقوام، می‌شوند. هویتی که با وجود مرزهای ظاهری بین ملت‌ها، هنوز قابل مشاهده است. سوزن‌دوزی ترکمن که به آن سیاه دوزی نیز می‌گویند، از جمله هنرهای کهن اقوام ترکمن است که در شمال شرقی ایران و کشور ترکمنستان به حیات خود ادامه می‌دهد. این هنر که در نزد زنان ترکمن جایگاه ویژه‌ای دارد یکی از عوامل، مرتبط نگه‌داشتن مردم این دوخطه ‌شده است.
زنان ترکمن به‌وسیله‌ی سوزن‌دوزی پارچه‌های ساده و بدون نقش را، منقش به طرح‌های زیبا و رنگارنگ می‌کنند که برای دوخت لباس سنتی ترکمن استفاده می‌شود. نوع دوخت این هنر زنجیره فشرده و بسیار ریز است که در ترکمنی به آن "سانجیم" می‌گویند و بیشتر از نقوش هندسی و قرینه به‌صورت ذهنی بهره می‌گیرد. مهم‌ترین کارکرد سوزن‌دوزی بر حاشیه‌ی پیراهن و شلوار زنانه است. علاوه بر آن رداهای مردانه، کفش، کلاه، روسری‌های زنانه و سایر لباس‌های سنتی ترکمن نیز سوزن‌دوزی می‌شوند. درگذشته نوع نقش و جنس پارچه و نخ‌هایی که در سوزن‌دوزی استفاده می‌شد، نشان‌دهنده‌ی جایگاه اجتماعی و خانوادگی افراد بود و زنان با دقت و ظرافت در دوخت آن، مهارت خود را نشان می‌دادند. ترکمن‌ها از قدیم‌الایام به تهیه ابریشم که به‌عنوان ماده اصلی سوزن‌دوزی تلقی می‌شود، می‌پرداختند و دختران و زنان لباس‌های خود را با نخ‌های ابریشمی که با رنگ‌های طبیعی رنگرزی می‌شد، سوزن‌دوزی می‌کرده‌اند. مانند بسیاری از هنرهای دیگر سنتی ایران، این هنر نیز در آداب‌ورسوم مربوط به ازدواج جایگاه ویژه‌ای داشت که امروزه با توجه به کم‌رنگ شدن سنت‌ها، در معرض نابودی قرارگرفته است.
با نگاهی کارکردگرایانه و نه فقط موزه‌ای به این هنرها، می‌توان در کنار احیای دوباره‌ی آن‌ها، به کارآفرینی در این مناطق و جذب گردشگران داخلی و خارجی نیز کمک شایانی کرد. طبیعی است که با فعال شدن بیش‌ازپیش هنرهای بومی، فضای بیشتری برای خلاقیت و ظهور نوآوری در کنار آثار سنتی فراهم می‌شود.

درباره نویسنده
من "مینا مختارزاده" یکی از نویسندگان سایت خط هستم

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
زهرا اردکانی ؛ ۱ تیر ۱۳۹۷
زهرا اردکانی ؛ ۱۸ اسفند ۱۳۹۶
کلثوم پیامنی ؛ ۱۹ آبان ۱۳۹۶
زهرا کشاورز ؛ ۱۱ مهر ۱۳۹۶
زهرا اردکانی ؛ ۵ مهر ۱۳۹۶
زهرا کشاورز ؛ ۲۰ شهریور ۱۳۹۶
درباره خط
چگونه با خط هم‌کاری کنیم؟
دوستان خط
تماس با خط
طراح قالب : گلبرگ دانلود