نشریه خط

نشریه تحلیلی هنر و طراحی

نشریه تحلیلی هنر و طراحی

پیش ‌نهاد ویژه

توسط زهرا اردکانی ؛ ۱ تیر ۱۳۹۷

در آستانۀ جام‌جهانی فوتبال ۲۰۱۸، خانه طراحان انقلاب اسلامی با راه اندازی کمپین «با هم قهرمانیم» مجموعه پوسترهایی را با همین عنوان و با شعار «یک ملت، یک ضربان» طراحی و اجرا نموده و در سطح شهر به اکران در آورده است. هدف از راه اندازی این کمپین حمایت از تیم ملی فوتبال ایران و تأکید بر وحدت و انسجام ملی به عنوان یک عنصر پیشبرندۀ مهم است، که حاصل آن پیشرفت و پیروزی ایران و ایرانی در تمامی عرصه‌های ورزشی و غیر ورزشی می‌باشد. گفتنی است این روزها تعدادی از این آثار بر فراز بزرگ‌ترین دیوارنگارۀ کشور در میدان حضرت ولی‌عصر‌(عج) نیز به نمایش درآمده‌اند، تا بیش از پیش حال و هوای فوتبال را با چاشنی وحدت و همدلی همراه سازند. 

محمدرضا دوست محمدی، محمد شکیبا، سینا رعیت‌دوست، محمود آراسته‌نسب و محمد تقی‌پور از جمله طراحان و عوامل ساخت پوسترهای «با هم قهرمانیم» می‌باشند.

مینا مختارزاده ؛ ۲ مرداد ۱۳۹۷
زهرا اردکانی ؛ ۱۰ خرداد ۱۳۹۷
زهرا اردکانی ؛ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۷
زهره حاضری ؛ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۷

طراحی فضا و صحنه / تئاتر فصل شیدایی

تاریخ نشر : يكشنبه / ۱۱ مرداد ۱۳۹۴

تئاتر جنبه‌های مختلفی دارد که در این میان طراحی صحنه معقوله‌ایست پیچیده و مؤثر که همواره مُلهم از داستان و حس و حال آن است. تئاتر فصل شیدایی، چند سالیست تحت نام‌های مختلف با محوریت پرداختن به داستان خلقت انسان تا انتظار ظهور، در سطح کشور اجرا می‌شود. روایتی که همچون تکه‌های پازل در کنار هم چیده می‌شوند تا حقیقت را به تصویر کشند. برش‌هایی از تاریخ همچون رسالت نوح نبی، قیام امام حسین(ع)، دفاع مقدس و... . از این رو عوامل مختلفی باید دست در دست هم دهند تا روایتی چُنین عظیم به روی صحنه رود. از جمله موارد مهم در این نمایش که با داستان همراه شده وسعت صحنه و نوع اجرای آن است. فضایی عظیم از تپه‌های خاکی و مرتفع که تماشاگران را در برمی‌گیرد. به طور متوسط تعداد تماشاگران در هر اجرا 2000 نفر است که این افراد در قسمت میانی نشسته و صحنه اجرا در اطراف و بالاتر از آنها قرار دارد. طراحی هوشمندانه‌ای که علاوه بر رفع مشکل دید این تعداد تماشاگر، آنها را در موقعیتی قرار می‌دهد که خود را کوچک می‌پندارند و گویی جزئی از داستان هستند.

نکته قابل توجه دیگر روایت پیوسته داستان در یک لوکیشن است. روایتی که بخش‌هایی از تاریخ را سلسله وار به تصویر می‌کشد و بزرگی فضا امکان تغییر صحنه همچون شیوه معمول در تئاتر را ندارد. طراحان با استفاده از نورپردازی و بهره‌گیری از تاریکی شب، مکان اجرا را از فضایی به فضای دیگر منتقل کرده و این مشکل را تبدیل به فرصت کرده‌اند. همچنین استفاده از تپه‌های خاکی، فضای باز و دور از شهر برای صحنه به دلیل استفاده از بازیگران با تعداد بالا، ورود اسب، شتر، تانک، خودرو و دیگر ابزارهای واقعی برای ایفای نقش است که گاه نیز با انفجارهایی همراه می‌شود و ببیننده را شوکه می‌کند و از جا می‌پراند.

بهره گیری از فضای طبیعی در طراحی صحنه با توجه به اجرای گردشی آن در شهرهای مختلف مشکلاتی به همراه دارد که آقای آنه محمد ایری طراح صحنه و دکور این پروژه به همراه تیم خود با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. داستان و فضایی که با اقلیم و تاریخ شهر همخوان می‌شود. برای مثال انتخاب بخشی از روایت جنگ ایران و عراق که در جنوب ایران اتفاق افتاده و اجرای آن در آب دریا.

عدم پیوستگی داستان از نظر تاریخی و طولانی شدن سخنان روایتگر در میان سکانس‌ها در اجرای امسال از جمله نقاط ضعفی است که در جای خود باید به آن پرداخته شود، و البته تاثیراتی هم در طراحی فضا داشته که نتیجه آن عدم تمرکز تماشاگر در دنبال کردن داستان است. هرچند اجرای صحنه تا حد ممکن تلاش خود را در حفظ  این پیوستگی داشته اما گویی در این امر تنها فاعل است و این داستان است که با او همراه نمی‌شود.

نگاه متفاوت به قدرت صحنه و بهره‌گیری از بزرگی فضا در روایت داستانی عظیم، قدمی است بزرگ که فصل شیدایی در راستای آشتی مردم با تئاتر و فضای تئاتر با مذهب برداشته است. و امید آن می‌رود با تکیه بیشتر بر قدرت هنر تئاتر مسیر خود را پی گیرد تا ان‌شاالله روزی شاهد اجرای جهانی آن باشیم.

درباره نویسنده
من "زهرا کشاورز" یکی از نویسندگان سایت خط هستم

نظرات  (۱)

۲۰ مرداد ۹۴ ، ۰۶:۳۳ محدثه آهنی امینه
ای کاش تصاویر بیشتر بود...در راستای فهم بهتر سوژه...
ممنون بابت پست خوبتون

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
زهرا اردکانی ؛ ۱ تیر ۱۳۹۷
زهرا اردکانی ؛ ۱۸ اسفند ۱۳۹۶
کلثوم پیامنی ؛ ۱۹ آبان ۱۳۹۶
زهرا کشاورز ؛ ۱۱ مهر ۱۳۹۶
زهرا اردکانی ؛ ۵ مهر ۱۳۹۶
زهرا کشاورز ؛ ۲۰ شهریور ۱۳۹۶
درباره خط
چگونه با خط هم‌کاری کنیم؟
دوستان خط
تماس با خط
طراح قالب : گلبرگ دانلود